What's new

Parking Sensors not working, fuse location? control unit location?

gatucar

Members
Messages
7
Reaction score
0
Location
UK
Car
Honda Accord
Hello,
This is my first post. I have extensively look for an answer before posting but I have found nothing at all.
I bought a diesel Honda Accord 2012 diesel. The parking sensors were working properly until they completely stopped working. The complete system stopped working. Not even the switch to turn the system on/off works. I have a CEL with the following message "check system" and the drawing of a car with all the parking sensors lit is constantly displayed in the message area. It looks like the power just went off. The OBD2 port does not give any reading with a little computer.
My first guess was the fuse. I tried to locate the fuse that will protect the parking sensors but my user manual does not list a fuse location for the parking sensors. Is there such a fuse? It may be shared by other components but I do not see anything else failing.
I also tried to locate the control unit but I could not find the location of this control unit in internet. This unit may have become faulty as well...
Lastly there should be a control unit for the sensors located in the front bumper and a control unit for the sensors in the rear bumper? Maybe there is only one...If there are two boxes where do they connect with each other? If all the sensors are failing it cannot be a single box but where they link together before accessing the main computer. ..
Any help will be appreciated
Cheers
 

richsprint

Members
Messages
1,069
Reaction score
61
Location
Gloucester
Car
2.0 petrol Tourer
Hi and welcome,

Being a 2012 model is it not under the 3 year warranty still?

If it is a Honda dealer would fix it for free.

Does your car have ADAS, the lane keeping, collision braking and active cruise control. If it does you will have a camera behind the rear view mirror?

Rich
 

gatucar

Members
Messages
7
Reaction score
0
Location
UK
Car
Honda Accord
Rich,

Thanks for your answer.

It is not under warranty, It is from Jan 2012! I checked already and the warranty expired 5 months ago.

My car does not have the lane keeping, or the collision braking or the active cruise. It just has the normal cruise control.
 

richsprint

Members
Messages
1,069
Reaction score
61
Location
Gloucester
Car
2.0 petrol Tourer
Might be worth having it diagnosed by Honda. They might offer some goodwill towards the repair cost, as you are only just out of warranty.
 

gatucar

Members
Messages
7
Reaction score
0
Location
UK
Car
Honda Accord
Anyone? Help will be appreciated. Getting to know where the control box is or where the fuse is will be of great help.
Cheers
 

shab_the_man

Iron Man
Staff member
Messages
5,885
Reaction score
142
Location
West Yorkshire
Car
Accord 05 Exec cdti
As rich sprint said might be worth taking it to honda to diagnoise.

Have you tried clearing the fault?
 

gatucar

Members
Messages
7
Reaction score
0
Location
UK
Car
Honda Accord
Yes i have tried but it doesnt go away. I tried to locate the box yesterday. I took the bumber off. But the cables combine with ,any pthers and go to the fuse box after connecting to many others. Not possible to follow them. I chrcked all the fuses from the under the hood fuses and nothing. It maybe a relay...
 

shab_the_man

Iron Man
Staff member
Messages
5,885
Reaction score
142
Location
West Yorkshire
Car
Accord 05 Exec cdti
Or it could be the control module itself.

I would highly recommend before taking the car apart to have it read by a proper honda diagnostic tool
 

gatucar

Members
Messages
7
Reaction score
0
Location
UK
Car
Honda Accord
Yes i agree... It is still fun trying to solve things by ourselves. Most times i make things worse but i spend many hours having endless fun solving my "problem"
I will go to honda and let you know the outcome
Cheers
 

richsprint

Members
Messages
1,069
Reaction score
61
Location
Gloucester
Car
2.0 petrol Tourer
There is also a small fuse box in the passenger footwell, on the plastic panel by the front of the door.
 

gatucar

Members
Messages
7
Reaction score
0
Location
UK
Car
Honda Accord
I did not bothered with the small fuse box at the passenger side because I more or less could understand the label for all of them in the owners manual. None of the labels suggested something in relation to the parking sensors.
Now that I think...the remote control used to open and close the windows and sunroof but now it only closes them. It may be related. Anyway if not advice is found in the forum it will be taken to Honda.
Cheers
 

richsprint

Members
Messages
1,069
Reaction score
61
Location
Gloucester
Car
2.0 petrol Tourer
Hi Gino,

Might also be worth posting this on Honda Karma in the 8th gen Accord section. They may be able to give you more info.

My window global open/close can be a bit hit and miss also, I've just put it down to bad reception, but I could be wrong. Been using it quite a bit in this recent heatwave.
 

gatucar

Members
Messages
7
Reaction score
0
Location
UK
Car
Honda Accord
Ok i am back from the honda dealer. They found a problem with the parking sensor control unit. It is 400 pounds to replace it. Very expensive considering these systems go for nothing on eBay. And Rich i am goung to ***ume the same...it is bad reception!!!
Thanks for reading guys
Gino
 

Richard63

Members
Messages
21
Reaction score
3
Location
Ireland
Car
Accord Type S 180
valtheval said:
Hello, for everyone who might have this problem with “check system” message reg parking sensors, just follow the diy below...it worked for me just great and it took like 1 min to solve it
https://youtu.be/cGztYcLg_QU

Cheers !
Thank you very much. I know this is an old post but taking the other bulb for the switch worked for me. I was also very lucky in that the switch popped out by getting my fingers up behind it when the coin holder was opened. I just can't seem to find these for sale anywhere so I might have to go to the dealer for a replacement.
 

gazzarose

Members
Messages
54
Reaction score
4
Location
South Wales
Car
Gen8 Accord Tourer
Sorry to drag up an old post. But did you have to do anything other than just swap the bulb? I just tried mine and it made no difference to what bulb i used. I don't know if its a coincidence or not but mine stopped working the day after we had had some heavy rain last week so don't know if thats linked. I'd got my hopes up thinking it what going to be something as silly as a bulb, but looks like it may be something more sinister.

Cheers
 

gazzarose

Members
Messages
54
Reaction score
4
Location
South Wales
Car
Gen8 Accord Tourer
Sorry to drag up an old post. But did you have to do anything other than just swap the bulb? I just tried mine and it made no difference to what bulb i used. I don't know if its a coincidence or not but mine stopped working the day after we had had some heavy rain last week so don't know if thats linked. I'd got my hopes up thinking it what going to be something as silly as a bulb, but looks like it may be something more sinister.

Cheers
 
Top